EN

Jesenske top gastronomske manifestacije

Želite li doživjeti iskustvo jesenskih boja u prirodi i začiniti to vrhunskim gastronomskim užicima? Istra daje najbolji dio sebe upravo u listopadu i studenom.
Pripremili smo top gastronomske manifestacije koje će vaš odmor učiniti još zanimljivijim.

U istarskom tartufarskom trokutu između Pazina, Buja i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne i u Motovunskoj šumi, imaju svoje prirodno stanište bijeli i crni tartuf. U listopadu i studenom održavaju se manifestacije posvećene tartufu stoga posjetite Dane tartufa u Istri.

Mala mjesta u Istri nude specifične manifestacije na koje ste svi pozvani. Posjetite Kestenijadu i kušajte jela i slastice od kestena u Oprtlju-Portole. U Kaldiru, malom mjestu pokraj Motovuna, posjetite tradicionalni festival voća i voćnih proizvoda, Fešta od fruti.

Ako ste ljubitelj gljiva, nemojte propustiti gastronomski užitak na fažanskoj rivi ili, ako se nalazite u okolici Novigrada ili Brtonigle, posjetite manifestacije posvećene toj šumskoj jesenskoj deliciji.

U listopadu je nezaobilazan posjet Tinjanu na Internacionalnom sajmu pršuta koji je od davnine do danas u gastronomskoj ponudi proizvod najviše vrijednosti i ponosa.

Restorani sjeverozapadne Istre organiziraju Dane švoja tijekom listopada i studenog gdje se nude  maštoviti meniji na bazi kvalitetne bijele ribe švoje, tj. lista, s kojima će sljubiti vina i maslinova ulja.

U srcu Istre, u mjestu Svetvinčenat, organizira se Fešta mladega vina gdje kroz okuse, mirise i boje možete uživati u najboljim vinima ponuđenim na štandovima - bačvama nedaleko od palače Grimani.

U najmanjem gradu na svijetu – Humu organizira se tradicionalna smotra rakija koje se najčešće proizvode od grožđanog dropa i u njih se često dodaju aromatične i ljekovite trave ili razno voće.

U gradu Vodnjan-Dignano na Danima maslinovog ulja uživajte u njegovom osebujnom okusu i prisustvujte mnogobrojnim vođenim degustacijama i predavanjima, kušajte delicije koje se sljubljuju s mladim maslinovim uljima i budite dio kuharskih radionica.

Obilježavajući blagdan Sv. Maura, zaštitnika grada, u Poreču se organizira Festival od palente. Naoko jednostavna hrana naših starih te dobra istarska vina ponudit će vam nezaboravan gastronomski doživljaj.

U Istri se tijekom listopada i studenog održava mnoštvo gastronomskih manifestacija te vas pozivamo da ovdje provjerite datume njihovog održavanja!

Podaci preuzeti sa Yahoo Weather.